Kloe

Kloe

SE*Farm Moggies Kloe

Född: 2020-08-20

Kurilean Bobtail långhår hona

SE*Farm Moggies, uppfödarens hemsida

Detta är lilla Kloe som är uppfödd i Hällevadsholm. En riktigt tuff liten tös. Aldrig träffat hund innan hon kom hit men det var inga problem att komma hem till mina stora vovvar. Hon är väldigt cool.

Lekfull och älskar att ligga ute i kattgården och spana på fåglar. Fångat några möss ute det fixar hon också.

Kurilean bobtail

Kurilean bobtail är lika social med människor som med andra djur. Det gör att dessa avslappnade, lekfulla katter finner sig väl till rätta i alla hemmiljöer och utvecklar starka band till sina familjer.

Kurilean bobtail är en ras med kort (3-8 cm) karaktäristisk pom-pom liknande svans och sägs se ut som "en katt framifrån men som en kanin bakifrån". Den förekommer både som semilånghår och korthår. 

Historia

Man vet inte hur gammal rasen är. Kurilean bobtail lär ha uppkommit naturligt som ras på de isolerade vulkaniska Kuril öarna som är belägna mellan Japan och Ryssland. Under 1950-talet togs katter med till fastlandet och där blev de snabbt populära.

Rasen finns fortfarande vild på Kuril öarna och lever i familje grupper. Det är en riktigt duktig jägare och fiskare som är härdig och stark, det är tuffa vintrar på Kuril öarna.

1990 visades den första kurilean bobtail på en kattutställning och många trodde att dessa ryska katter egentligen var en variant av japansk bobtail - och den genetiska bakgrunden är ännu inte klarlagd. Avelsprogrammet med kurilean bobtail startades 1992 av några ryska uppfödare.

Päls

Pälsen är silkig med tunn underull.

En kurilean bobtail långhår ska helst ha kindskägg, krage och "knäbyxor" och öronen ska vara tofsförsedda. Den finns som semi-långhår och korthårig.

Storlek och utseende

Det är en muskulös, stor till medium, katt med kompakt och kraftig kropp. De muskulösa benen är medelhöga - bakbenen är längre än frambenen - med ovala tassar. Påminner om en liten lokatt när man ser den röra sig. Rasen växer sakta.

Huvudet har höga och tydliga kindben och en bred rak nos. Öronen är vida vid basen, medelstora och framåtlutande med lätt rundade spetsar. Ögonen, som är placerade brett isär, är något snett placerade och är rundade.

Svansen ska vara kort, gärna 3-8 cm och som en liten pom-pom.

Temperament

En mycket snäll och anpassningsbar katt ras som går bra ihop med andra katter, hundar, andra husdjur och barn. Dock är det inte att rekommendera att ha smådjur så som möss, hamster osv när man har Kurilean.

Rasen har en lättskött päls som trots det behöver en ordentlig genom kamning en gång i veckan för att få bort lös päls och ta bort eventuella tovor.

Uppfödning

Det är en frisk ras som vi måste ta hand om och se till att den fortsätter vara frisk. Hälso tester och noga val av partner är viktigt så det fortsätter födas friska kattungar 

Kurilean är en liten ras i Sverige med ett fåtal uppfödare. Finns ingen rasklubb.