Rasen Magyar agar

SOCIALA:
Magyar agars är mycket sociala. Det är lätt att hålla dem i en flock. Även äldre hundar är lätta att ta in i flocken. Magyar agar älskar inte bara sin egna ras, dom gillar alla raser. Dom är också mycket sociala, lojala och trogna mot sina människor. Dom exploderar nästan av glädje när någon i familjen kommer hem, har en roterande svans och ett stort flin i ansiktet. En magyar agar välkomnar även främlingar med stor glädje så länge en i familjen har välkomnat personen först.

INGEN RAS FÖR HUNDHUS:
Magyar agar bör inte hållas i ett hundhus, han är för social för det. Han behöver verkligen kontakten med människor. Fysisk kontakt uppskattas mycket, älskar att kela med alla.

INTELLIGENT:
Magyar agar är en intelligent ras. Han lär sig väldigt snabbt. Att öppna dörrar från båda sidor är en av de enklaste sakerna. Och saker som inte kan nås med munnen dras närmare med tassarna. De lär sig kommandon mycket snabbt men de vill kanske inte lyda hela tiden. Ibland gör dom helt enkelt det dom hellre vill.

BEHOV ATT SPRINGA:
Magyar agar måste få springa. Dom gillar promenader i koppel eller att springa bredvid cykeln men det räcker inte. Han behöver få springa utan koppel. Helst med andra hundar som är mer eller mindre lika snabba som han är. Magyar agar gör det inte bara för att han älskar att springa. Han behöver det! Men glöm inte: magyar agar är en jakthund. Det är inte en bra idé att låta honom springa i områden med massor av kaniner, harar, fasaner eller hjortar (Jo, naturligtvis, magyar agar tycker om idén, men inte du och definitivt inte markägaren eller jägare). Att ha inhägnad tomt runt huset, en säker hundpark i närheten, en fin strand på kort avstånd är viktigt för en magyar agar. Den måste få springa fri flera gånger i veckan (helst dagligen). Det är väldigt bra att åka och träna på kapplöpningsbanan eller på lure coursing fälten med en magyar agar, där kan den få utlopp för sin jaktlust på ett kontrollerat sätt.

VAKT:
Magyar agar har inte bara varit en jakthund i sitt ursprungsland Ungern utan också en utmärkt vakthund, varför rasen fortfarande är väldigt alert. Utan tillåtelse kommer ingen främling att komma in på tomten eller in i huset.

VATTEN:
Magyar agars älskar vatten! Oavsett vilka årstid sjöar är mycket attraktiva för dem. På sommartid tycker de om att bada i pölar ute på skogs promenaden. Vilket inte alltid uppskattas av ägaren.

Länk till rasklubben: GRAINS